KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zajęcia dodatkowe

Ruch jest najbardziej naturalną i charakterystyczną cechą rozwoju człowieka. W wychowaniu fizycznym nadrzędną rolę odgrywa wspieranie, pielęgnowanie i zachowanie jak najbardziej naturalnych form ruchu oraz kierowanie rozwojem cech motoryki, w taki sposób, aby można rozwinąć i kształtować umiejętności ruchowe.

Gimnastyka korekcyjna jest częścią wychowania fizycznego, w której ruch został w pewnej mierze podporządkowany celom terapeutycznym. Przy pomocy ruchu możemy wpływać na prawidłową sylwetkę i postawę ciała. Postawa ciała jest nawykiem ruchowym! Jest jednym ze składników prawidłowego rozwoju oraz statycznej i dynamicznej sprawności ciała.

Gimnastyka korekcyjna w przedszkolu kierowana jest głównie do dzieci z wadami niewymagającymi jeszcze postępowania rehabilitacyjnego. Wady w tym przypadku są wynikiem słabego umięśnienia, dystonii mięśniowej oraz nieprawidłowych nawyków w utrzymywaniu postawy ciała.

Uwzględniając wiek dzieci (3-6 lat), na zajęciach stosowane są głównie gry i zabawy oraz ćwiczenia indywidualne na konkretne wady postawy. Gry i zabawy dobierane są w taki sposób, aby spełniały kilka podstawowych kryteriów:

  • kształtowały odruch poprawnej postawy ciała;
  • oddziaływały na poszczególne grupy mięśniowe w celu likwidacji dystonii mięśniowej;
  • stwarzały możliwość utrzymania poprawnej pozycji w trakcie trwania całej zabawy czy gry ruchowej;
  • sprzyjały odciążeniu kręgosłupa od ucisku osiowego

Harmonogram zajęć gimnastyki korekcyjnej

Oddział I Misiewtorki 10:00-10:30
czwartki 10:00-10:30
Oddział II Jaskółkiwtorki  10:30-11:00
czwartki 9:00- 9:30
Oddział III Krasnale

wtorki 9:00- 9:30
czwartki 10:30-11:00

Oddział IV Rybki wtorki 9:30-10:00
czwartki 9:30- 10:00