KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rekrutacja

Dzisiaj jest ostatni dzień na składanie wniosków o przyjęcie dziecka do przedszkola w ramach prowadzonej rekrutacji.

Do 20 marca br., do godz. 16.00 można składać lub wysyłać mailem wnioski o przyjęcie dziecka do przedszkola.

Razem z wnioskiem należy złożyć lub przesłać dokumenty/oświadczenia potwierdzające spełnianie kryteriów

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeżeli wniosek został wypełniony do 19 marca br. do godz. 20.00, to można go pobrać z systemu rekrutacyjnego – należy zalogować się do konta dziecka i pobrać wniosek przez zakładkę ”Pobierz wniosek „. Wniosek należy wydrukować i złożyć w placówce pierwszego wyboru lub przesłać mailem
(scan lub zdjęcie).

Jeżeli wniosek nie został wypełniony w systemie można pobrać druk ze strony http://edukacja.warszawa.pl/ w zakładce „Pliki do pobrania, instrukcja”, wypełnić ręcznie i złożyć w placówce pierwszego wyboru lub przesłać mailem (scan lub zdjęcie).

 

Ważne, aby wnioski zostały podpisane przez rodziców.

Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie Państwo na stronie  http://edukacja.warszawa.pl/

Uproszczenie zapisów na dyżury wakacyjne w przedszkolach i oddziałach przedszkolnych w szkołach

 

W obecnej sytuacji epidemiologicznej rodzice nie składają w placówkach wniosków o wydanie hasła dostępu do systemu zapisów na dyżur wakacyjny. W dniach 23 - 25 marca br. dyrektorzy przedszkoli przekażą rodzicom na adresy mailowe hasła dostępu.

Od 25 marca br. rodzice wypełniają wniosek na dyżur wakacyjny jedynie w elektronicznym systemie zapisów. Nie muszą dostarczać wersji papierowej wniosku do przedszkola.

Rodzice dzieci biorących udział w rekrutacji do przedszkoli/oddziałów przedszkolnych lub klas pierwszych na rok szkolny 2020/2021 korzystają z hasła nadanego w systemie elektronicznej rekrutacji.

Poniżej publikujemy zmodyfikowany harmonogram zapisów opieki wakacyjnej w przedszkolach i oddziałach przedszkolnych w szkołach w okresie lipiec – sierpień 2020 r.

Data

Etap zapisów/czynność rodzica

od

do

23 marca

 

25 marca

 

Przekazywanie przez dyrektorów haseł dostępu do konta
w elektronicznym systemie zapisów

25 marca
od godz. 9.00

7 kwietnia
do godz. 24.00

Wypełnienie wniosku w systemie

Rodzice nie muszą dostarczać wersji papierowej wniosku do przedszkola/szkoły.

 

 

27 kwietnia

godz. 12.00

Informacja o zakwalifikowaniu dziecka

Informacja będzie dostępna w elektronicznym systemie zapisów oraz przedszkolu/ szkole, do której dziecko zostanie zakwalifikowane. Informacja zostanie
również przesłana rodzicom/ prawnym opiekunom
na adresy e-mail.

 

28 kwietnia

 

 

11 maja

Potwierdzenie korzystania z miejsca w przedszkolu /oddziale przedszkolnym, do którego dziecko zostało zakwalifikowane – wniesienie opłaty za żywienie.

 

14 maja

godz. 12.00

 

Informacja o przyjęciu dziecka

Informacja będzie dostępna w elektronicznym systemie zapisów oraz przedszkolu/ szkole, do której dziecko zostanie przyjęte.

Elektroniczne postępowanie uzupełniające

14 maja

godz. 13.00

Opublikowanie wykazu wolnych miejsc na stronie elektronicznego systemu zapisów.

14 maja
od godz. 13.00

18 maja
do godz. 24.00

Wypełnienie wniosku w systemie

Rodzice nie muszą dostarczać wersji papierowej wniosku do przedszkola/szkoły.

25 maja

godz. 12.00

 

Informacja o zakwalifikowaniu dziecka

Informacja będzie dostępna w elektronicznym systemie zapisów oraz przedszkolu/ szkole, do której dziecko zostanie zakwalifikowane. Informacja zostanie
również przesłana rodzicom/ prawnym opiekunom
na adresy e-mail.

 

26 maja

 

 

8 czerwca

Potwierdzenie korzystania z miejsca w przedszkolu /oddziale przedszkolnym, do którego dziecko zostało zakwalifikowane – wniesienie opłaty za żywienie.


12 czerwca

 

 

Informacja o przyjęciu dziecka

Informacja będzie dostępna w elektronicznym systemie zapisów oraz przedszkolu/ szkole, do której dziecko zostanie przyjęte.

15 czerwca

godz. 13.00

Aktualizacja wykazu wolnych miejsc na stronie elektronicznego systemu zapisów.
Rodzice mogą bezpośrednio zgłosić się do dyżurującej placówki, która dysponuje wolnymi miejscami.

 

 

Rekrutacja do Przedszkola nr 11 w trakcie zawieszenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych w przedszkolach i szkołach

Zawieszenie zajęć dydaktyczno-wychowawczych w przedszkolach i szkołach nie ma wpływu na terminy rekrutacji do przedszkola.

Zgodnie z harmonogramem do 20 marca br. trwa etap składania wniosków o przyjęcie do przedszkola.

Wnioski/zgłoszenia oraz dokumenty potwierdzające spełnianie kryteriów należy przesłać pocztą elektroniczną na adres e- mailowy    sekretariat@przedszkolenr11.edu.pl

W przypadku wątpliwości co do załączanych dokumentów, proszę kontaktować się telefonicznie z dyrektorem przedszkola.

Przypominam, że zgodnie z wytycznymi podanymi na stronie Biura Edukacji, każde zaznaczone kryterium musi być potwierdzone dokumentem.

W przypadkach szczególnych dopuszcza się możliwość osobistego złożenia dokumentów w przedszkolu z zachowaniem poniższych środków ostrożności:

  1. Zdezynfekowanie rąk dostępnym środkiem antyseptycznym znajdującym się przy wejściu do przedszkola.
  2. Zachowanie bezpiecznej odległość (1-1,5 metra) pomiędzy pracownikiem a interesantem.
  3. Wnioski i dokumenty potwierdzające kryteria przynieść w zamkniętych kopertach.
  4. Koperty złożyć do przygotowanego pojemnika.

 

 

Rekrutacja do Przedszkola nr 11 na rok szkolny 2020/20201.

 

Nabór dzieci na wolne miejsca w Przedszkolu nr 11 na rok szkolny 2020/2021 przeprowadza Komisja Rekrutacyjna powołana przez dyrektora przedszkola, która działa zgodnie z Regulaminem pracy Komisji Rekrutacyjnej.

Kryteria i zasady rekrutacji oraz harmonogram znajdziecie Państwo na stronie Biura Edukacji

Zgodnie z zasadami rekrutacji rodzice wypełniają wniosek w systemie informatycznym, drukują go i po podpisaniu składają w przedszkolu. W przypadku nie korzystania z komputera i Internetu, rodzice pobierają wniosek w przedszkolu, wypełniają go odręcznie i po podpisaniu składają w przedszkolu. Wnioski o przyjęcie dziecka rodzice składają od 03 marca od godziny 13:00 do 20 marca do godziny 16:00.

Do wniosku rodzice/prawni opiekunowie dołączają oświadczenia i/lub dokumenty potwierdzające spełnianie zaznaczonych kryteriów. Informację o kryteriach oraz wymaganych dokumentach znajdą Państwo na stronie Biura edukacji.

RODZICÓW ZAINTERESOWANYCH ZAPISANIEM DZIECKA DO NASZEGO PRZEDSZKOLA SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTY  2 marca o godzinie 16:30

Zapraszamy Państwa razem z dzieckiem. Opowiemy o naszym przedszkolu, pokażemy sale zabaw i odpowiemy na Państwa pytania.

Rodzice, których dzieci już uczęszczają do przedszkola, jeżeli chcą aby ich dziecko kontynuowało edukację w naszym przedszkolu, muszą wypełnić i złożyć u dyrektora Deklarację potwierdzenia woli kontynuacji edukacji przedszkolnej do dnia 2 marca do godz. 16.00.

 Deklaracja

Po okresie rekrutacji, w ciągu roku szkolnego dzieci przyjmowane są do przedszkola na zwalniane miejsca.


Dojrzałość przedszkolna

Czy Twoje dziecko dojrzało do pójścia do przedszkola?

Drodzy Rodzice, wiek przedszkolny to okres osiągania kolejnego stadium dojrzałości dziecka: złoty wiek uczenia się, zdobywania doświadczeń społecznych i przystosowania się do życia w grupie. Rozpoczęcie przez dziecko edukacji przedszkolnej, jest momentem przełomowym w jego życiu społecznym.

Zazwyczaj dzieci osiągają tę dojrzałość między 3 a 4 rokiem życia. Zależy to od tempa ich indywidualnego rozwoju oraz doświadczeń. Zdarza się, że najbliższe osoby (babcia, mama) swoim zachowaniem przeszkadzają dziecku w osiągnięciu dojrzałości.

Dziecko jest gotowe do pójścia do przedszkola, gdy:

  • Dobrze znosi nieobecność mamy (zostaje pod opieką innych członków
    rodziny lub znajomych osób);
  • Z własnej inicjatywy oddala się od mamy, nie trzyma się kurczowo jej
    spódnicy (na spacerze odchodzi daleko nie oglądając się na mamę,
    potrafi samo odnaleźć drogę do domu);
  • Potrafi wykonać proste czynności samoobsługowe – wymagania, jakie
    stawia przedszkole w zakresie samoobsługi sprowadzają się do:
  • komunikowania potrzeb fizjologicznych,
  • umiejętności zdjęcia i podciągnięcia majteczek,
  • korzystania z papieru toaletowego,
    umiejętności umycia rąk mydłem i wytarcia w ręcznik,
  • umiejętności samodzielnego jedzenia (posługiwania się łyżką i
    widelcem) a także gryzienia!
  • samodzielnego ubierania i rozbierania się dziecka (przynajmniej
    podejmowania takich prób).

Jak przygotować dziecko do pobytu w przedszkolu?

Im więcej sposobów wykorzystasz, tym lepiej:

  • Czytanie opowiadań, których bohaterowie chodzą do przedszkola.
  • Oglądania Domowego Przedszkola lub Jedyneczki w TV z odpowiednim
    komentarzem.
  • Rozmowy o przedszkolu ze znajomym dzieckiem, które lubi chodzić do
    przedszkola.
  • Opowieści rodziców jak to było, gdy oni chodzili do przedszkola.
  • Uświadomienie dziecku zalet przedszkola – wielu nowych kolegów do
    zabawy, dużo zabawek, wychowawczyni, która zna ciekawe zabawy,
    wierszyki i piosenki (ale bez przesady, nie chcemy przecież, żeby potem
    się rozczarowało).
  • Poinformowanie dziecka dlaczego będzie chodzić do przedszkola ( np.
    bo mama musi iść do pracy i rodzice zdecydowali, że w przedszkolu
    dziecko będzie miało najlepszą opiekę; niektóre dzieci przyjmują
    argument, że mama chodzi do pracy, tata chodzi do pracy i dziecko ma
    swoją pracę, czyli przedszkole).
  • Zapoznanie z przedszkolem – oglądanie ogródka, sal, zabawek, krótki
    kontakt z przyszłą wychowawczynią i dziećmi, omówienie planu dnia i
    przedszkolnych zwyczajów.
  • Jeśli to możliwe uczestniczenie w zajęciach razem z mamą.
  • Wspólne kupowanie ręczniczka dla przyszłego przedszkolaka.
  • Ćwiczenie z dzieckiem samoobsługi! Dotąd było tak, że mama lepiej znała potrzeby dziecka niż ono same, reagowała nie tylko na słowa, ale i na gesty. W nowej sytuacji dziecko często ma problem żeby wyartykułować swoje potrzeby, dlatego ważne jest, aby umiało (a chociaż podejmowało próby), by je zaspokoić. Dużo łatwiej adaptują się dzieci samodzielne, niż te zależne od dorosłych.
  • Uczestniczenie w zebraniu rodziców nowo przyjętych dzieci. Jest to
    świetna okazja, aby się wzajemnie poznać, zebrać informacje o
    dzieciach i życiu przedszkola. Dobrze byłoby nawiązać kontakt z
    rodzicami innego dziecka z tej grupy i zapoznać bliżej swoje pociechy.
    Gdy dziecko wchodząc do nowej grupy rówieśników i zna, chociaż jedną
    osobę, może mu to bardzo ułatwić te pierwsze trudne dni.
  • Dziecko powinno być przygotowywane stopniowo, nie róbmy
    wszystkiego na raz, rozciągnijmy ten proces w czasie, aby mogło oswoić
    się z myślą o tym, że pójdzie do przedszkola.

Rodzicu pamiętaj:

  • Nie przedłużaj pożegnań w szatni – pomóż dziecku rozebrać się, pocałuj je i wyjdź.
  • Nie zabieraj dziecka do domu, kiedy płacze przy rozstaniu – jeśli zrobisz
    to choć raz, dziecko będzie wiedziało, że łzami można wiele wymusić.
  • Nie obiecuj: „Jeśli pójdziesz do przedszkola, to coś dostaniesz”. Kiedy
    będziesz odbierać dziecko, możesz dać mu maleńki prezent –
    niespodziankę, ale nie może być to forma przekupywania.
  • Nie wypytuj dziecka o szczegóły związane z pobytem w ciągu dnia w
    przedszkolu, poczekaj, aż samo nabierze ochoty aby ci o wszystkim
    opowiedzieć.
  • Czasami lepiej jest, gdy dziecko do przedszkola odprowadza tato, gdyż
    rozstania z tatą są w niektórych przypadkach mniej bolesne.
    Wielokrotnie zapewniaj dziecko, że na pewno odbierzesz je z
    przedszkola.
  • Żegnaj i witaj swoje dziecko zawsze z uśmiechem. To napawa
    optymizmem i daje poczucie bezpieczeństwa, że wszystko jest w
    porządku.

Wyprawka przedszkolaka:

Ubranka do przedszkola:

obuwie do przedszkola – kapcie najlepiej na rzepy lub zatrzaski,
koniecznie antypoślizgowe
komplecik ubranek do przebrania, np. dresik, koszulka, majteczki,
rajstopki lub skarpetki (muszą być zawsze w szafeczce w szatni)

Artykuły higieniczne:

szczoteczka i pasta do zębów
grzebyk lub szczotka do włosów
chusteczki higieniczne

Co przyda się wiosną i latem:

chusteczka, czapka na głowę, krem z filtrem

Co przyda się zimą:

spodnie do zabaw na śniegu, zapasowe rękawiczki, tłusty krem
Mile widziane są również artykuły piśmiennicze, np. papier xero, bloki rysunkowe/techniczne, teczki na prace plastyczne dzieci.